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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre; Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Florestas.
Data corrente:  21/07/2014
Data da última atualização:  29/12/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  STRASSBURG, B. B. N.; LATAWIEC, A. E.; BARIONI, L. G.; NOBRE, C. A.; PORFIRIO-DA-SILVA, V.; VALENTIM, J. F.; VIANNA, M.; ASSAD, E. D.
Afiliação:  BERNARDO B. N. STRASSBURG, International Institute for Sustainability e PUC/RJ; AGNIESZKA E. LATAWIEC, International Institute for Sustainability / Opole University of Technology / University of East Anglia; LUIS GUSTAVO BARIONI, CNPTIA; CARLOS A. NOBRE, National Institute for Space Research; VANDERLEY PORFIRIO DA SILVA, CNPF; JUDSON FERREIRA VALENTIM, CPAF-AC; MURILO VIANNA, CNPTIA; EDUARDO DELGADO ASSAD, CNPTIA.
Título:  When enough should be enough: improving the use of current agricultural lands could meet production demands and spare natural habitats in Brazil.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Global Environmental Change, v. 28, p. 84-97, 2014.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2014.06.001
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Providing food and other products to a growing human population while safeguarding natural ecosystems and the provision of their services is a significant scientific, social and political challenge. With food demand likely to double over the next four decades, anthropization is already driving climate change and is the principal force behind species extinction, among other environmental impacts. The sustainable intensification of production on current agricultural lands has been suggested as a key solution to the competition for land between agriculture and natural ecosystems. However, few investigations have shown the extent to which these lands can meet projected demands while considering biophysical constraints. Here we investigate the improved use of existing agricultural lands and present insights into avoiding future competition for land. We focus on Brazil, a country projected to experience the largest increase in agricultural production over the next four decades and the richest nation in terrestrial carbon and biodiversity. Using various models and climatic datasets, we produced the first estimate of the carrying capacity of Brazil´s 115 million hectares of cultivated pasturelands. We then investigated if the improved use of cultivated pasturelands would free enough land for the expansion of meat, crops, wood and biofuel, respecting biophysical constraints (i.e., terrain, climate) and including climate change impacts. We found that the current productivity of Brazil... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Actividades antropogénicas; Agricultura sustentable; Cambio climático; Increasing demand; Land sparing; Pastizales; Pasturelands; Rendimiento de los cultivos; Sustainable intensification; Sustentabilidade; Uso de la tierra.
Thesagro:  Agricultura; Agricultura sustentável; Demanda; Impacto Ambiental; Mudança climática; Pastagem; Pastagem cultivada; Produção Agrícola; Rendimento; Uso da terra.
Thesaurus Nal:  agriculture; Anthropogenic activities; Climate change; Crop yield; Environmental impact; Land use; Pastures; Sustainable agriculture.
Categoria do assunto:  --
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/152522/1/AP-When-enough-Strassburg-2014.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/160321/1/25101.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF52786 - 1UPCAP - DD
CNPTIA18965 - 1UPCAP - DD
CPAF-AC25101 - 2UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  07/11/2023
Data da última atualização:  26/01/2024
Autoria:  CAVASIN, P. Y.; GOMES, L. A. A.; PEREIRA, W. V. S.; SANTOS, H. O. DOS.
Afiliação:  PEDRO YURI CAVASIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; LUIZ ANTÔNIO AUGUSTO GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; WILSON VICENTE SOUZA PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; HELOISA OLIVEIRA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS.
Título:  Maternal effect on thermotolerance in lettuce seeds.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03298, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.03298
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Efeito materno na tolerância à termoinibição em sementes de alface.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the occurrence of the maternal effect on thermotolerance in lettuce (Lactuca sativa) seeds, as well as to find an enzymatic marker for this trait in lettuce seedlings. Seeds from the Everglades thermotolerant cultivar, the Verônica susceptible cultivar, and their reciprocal hybrids were used. For each cultivar and reciprocal hybrid, germination percentage and vigor (germination speed index) tests were carried out at 20 and 32°C. Thermotolerance was defined as the capacity to germinate at 32°C. To obtain markers that could be associated with thermotolerance, enzymatic tests were performed. The bands of the electrophoretic enzymatic extracts were quantified using the ImageJ software. The hybrids behaved similarly to their female genitors. When cultivar Verônica was the female genitor, hybrid seeds did not germinate at high temperatures and showed a lower expression of the esterase enzyme. However, when the female genitor was the Everglades cultivar, hybrids showed a high germination at high temperatures and a greater esterase expression. Therefore, there is a maternal effect on tolerance to thermoinhibition in lettuce seeds, and the esterase enzyme can be used as a selective marker to identify homozygous progenies for this trait. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a ocorrência do efeito materno na tolerância à termoinibição em sementes de alface (Lactuca sativa), bem como encontrar um marcador enzimático para es... Mostrar Tudo
Thesagro:  Alface; Dormência da Semente; Germinação; Hibrido; Lactuca Sativa; Progênie; Semente; Temperatura.
Thesaurus NAL:  Esterases; Seed dormancy; Temperature.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157917/1/Maternal-effect-thermotolerance-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE66687 - 1UPEAP - DD
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